RAKE – Emilies hus

Åpning 19 September

RAKE

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

19. september inviterer RAKE til innflyttingsfest i bakgården til Emilies hus som eies av Bymuseet i Levanger. Emilies hus er en typisk arbeiderbolig i «nerbyen» i Levanger, i et område som ble kalt Rotterdam, angivelig på grunn av de mange guttene fra bydelen som dro til sjøs. Det har bodd opp til 11 mennesker i denne bygningen på 46m2 i grunnflate. Huset har ellers både utedo og en funksjonell brødovn i bakgården.

I en måneds tid skal RAKE bebo det lille blå huset og undersøke virkningen av det museale på hverdagen. Hvilken påvirkning vil huset og områdets historie ha på arbeidet til duoen? RAKE er opptatt av hvordan man tar i bruk ulike byrom. Virkningen av sosiale møtepunkter som parker, cafeer og gater spiller en viktig rolle i RAKEs arbeid, og vil være en stor del av undersøkelsene som finner sted i Levanger. I løpet av perioden vil det lille huset fungere som bolig, museum og atelier, og ved flere anledninger kommer RAKE til å invitere folk i Levanger inn til åpent hus. I Prosjektet vil duoen tre inn i grenselandet mellom arbeid og fritid, privat og offentlig, det museale og samtiden.

RAKE er et samarbeid mellom kunstner Charlotte Rostad og arkitekt Trygve Ohren. I 2011 etablerte de RAKE visningsrom i Trondheim ved først å invitere 30 arkitektstudenter til å være med å designe og bygge det. Det karakteristiske bygget er blitt publisert i en rekke arkitekturmagasiner, og ble i 2013 nominert og short­listed til Mies van der Rohe Award. I tillegg til å drive visningsrommet initierer RAKE prosjekter som undersøker møtepunker mellom kunst og arkitektur, og de inviterer ofte andre kunstnere, arkitekter og skribenter til ulike former for samarbeid. Av senere prosjekter kan nevnes RAKE Mobile Residency Program, etableringen av en residency i en ombygd varebil, Constant. Decay., en gruppeutstilling i den rivningsklare bygården Elgesetergt 30 b, «Kva no?», en 10 dagers workshop i Kviteseid sentrum som resulterte i en installasjon i hovedgaten, og den spektakulære flyttingen av RAKE visningsrom til Brattørkaia i Trondheim. Med dette får visningsrommet et videre liv, og det betyr at duoen får en helt ny og annerledes kontekst å jobbe med.