Any Where out of the World, del 2

Del 2: 1. september-15. september

Hans Hamid Rasmussen, Carolina Jonsson, Preben Holst, DJ-prosjktet/Jinan Aljorani
Kurator: Anne-Gro Erikstad

 

AnyWhere2
Poster – design og layout: Jessika Thörnqvist / LevArt
Foto: Carolina Jonsson (Resonance/Resonans) 2012

 

14
14
12
12
11
11
10
10
4
4
8
8
7
7
6
6
5
5
9
9
3
3
1
1

 

Dyrene, skriver Rainer Maria Rilke i Duino-elegiene (1912-1922), vender ryggen til sin egen undergang og ser inn i “det åpne”. Problemet til menneskene er at vi alltid må vende blikket bakover mot det som allerede er representert og fortolket. Vi ser den skapte verden, men aner bare glimtvis noe mer enn det. Dette mer er vanligvis skjult for oss, men fordi sløret så vidt har blitt løftet på lengter vi alltid etter at erfaringen skal gjenta seg. Denne lengselen er melankolsk, den er smertefull men også vakker.

Det som skiller det åpenbare fra det skjulte, det indre fra det ytre, det personlige fra erfaringen av å tilhøre noe større ligner et tekstil, det er et slør, av og til bare en tynn hinne. Melankolien har også tekstilets stofflighet og tekstur, den er som en grå kappe og et ullent pledd. Å krype inn i dette teppet  er ikke å passivt vende seg bort fra verden, men bevisst å søke en annen erfaring av virkeligheten.

Verkene i denne utstillingen nærmer seg de store utfordringene i vår egen tid gjennom et estetisk og sanselig språk. Det handler om nærhet og om avstand mellom mennesker, om forsoning med en traumatisert natur og naturen i oss selv. Felles for kunstnerne er bruken av repetisjon og små forskyvninger som endrer oppfattelsen av tid og rom. Felles er også en stadig insistering på det samme, en vilje til å mane fram et sansbart bilde av en følelse eller en intuisjon, en tenkning gjennom og med teknologien som tas i bruk. Ved små manipuleringer og en forsiktig vridning av det vante, er dette verk som aktivt går inn for å endre den måten vi ser og erfarer verden på.  Dette er også i høy grad politisk.

Utstillingen viser arbeider fra perioden 2006-2012 og er andre del av en serie med utstillinger og events som peker fram mot åpningen av LevArts egne lokaler i Levanger. Utstillingstittelen er hentet fra den franske poeten Charles Baudelaires prosadiktsyklus Le Spleen de Paris. For Walter Benjamin var Baudelaire den som, ved fremveksten av varesamfunnet,  klarte å bryte varens brutalitet ved å gjøre den til et poetisk objekt, å menneskeliggjøre  den.

 

Hans Hamid Rasmussen, født 1963 i Algerie, bor og arbeider i Oslo. Rasmussen har høstet internasjonal anerkjennelse for sine store tekstile installasjoner. Han har deltatt på en rekke større internasjonale utstillinger og biennaler, sist på Gøteborgs Internasjonale Kunstbiennale 2011. Rasmussen har også jevnlig separatutstillinger  både i Norge og internasjonalt. Han er ansatt ved Kunsthøgskolen i Oslo der han underviser i kunstfag. Rasmussen er utdannet ved Akademi for Fotografi Konstfackskolan Stockholm 1986-1989 og Statens Kunstakademi Oslo 1989-1993.

 

Carolina Jonsson, født 1975 i Lidköping Sverige,  bor og arbeider i det svenske landskapet.  Hun arbeider med videoinstallasjoner  der film- og lydmaterialet  hentes  fra naturen for senere å endres ved bruk av digital teknologi. Tid er et sentralt tema i Jonssons arbeider. Jonsson har MA fra Kunstakademiet i Trondheim, NTNU, 2005. Hun har stilt ut arbeidene sine både i separat- og gruppeutstillinger, blant annet på Trøndelag Senter for Samtidskunst, Babel, Trondheim og sist på Galler KC i Gøteborg. Hun har også deltatt på flere screenings og filmfestivaler, blant annet Femmina, Verdal, Norge,  One Minute Festival Aaurau, Sveits og Berlin Film Festival, Tyskland.

 

Preben Holst, født 1974 i Kristiansand, Norge, bor og arbeider i København,   Danmark. Han arbeider med fotografi og video hvor han hovedsaklig utforsker tilstanden som skjer i overgangen fra barn til voksen. Holst har hatt flere separatutstillinger og deltatt på en rekke gruppeutstillinger i Norge og internasjonalt,  senest på Ny Nordisk Fotografi, CFF, Reports from an Ordinary Satellite,  AE Harris, Birmingham, Common Grounds, Hasselblad Center, Gøteborg og Well Gallery, London. Han er for tiden aktuell med flere verk på utstillingen Sammen, Trondheim kunstmuseum. Han har mottatt flere priser, blant annet førstepremie Hasselblad Center, Göteborg i 2008. Holst avsluttet sin utdanning i 2009. Han har BAF fra Kunstakademiet i Trondheim, samt en master i fri kunst fra Kunsthøgskolen i Malmø.

 

Dj-prosjektet. DJ-prosjektet var en løst sammensatt kunstnergruppe med utspring i miljøet rundt Kunstakademiet i Trondheim som bestod av både billedkunstnere, musikere og dj´s. I 2006/2007 gjennomførte de det relasjonelle prosjektet “Levanger Sessions; recordings and remixes” for LevArt,  og lydinstallasjonen som vises er en del av dette verket. Dette er første gang dette arbeidet blir vist på denne måten. Kunstnere i Dj-prosjektet:  Chris Gotaas, Carolina Jonsson, Martin Langlie , Kim Ramberghaug, Ingunn Sand, Lisa Stålspets og Jessika Thörnqvist.

 

Jinan Aljorani, født i Bagdad, Irak. Jinan Aljorani er utdannet billedkunstner fra det statlige kunstakademiet i Bagdad,  Irak. Aljorani kom til Levanger  som politisk flyktning i 2006. I lydinstallasjonen som vises i utstillingen rekonstruerer hun en telefonsamtale med moren som foregår samtidig med krigshendelsene i Bagdad. Den rekonstruerte telefonsamtalen  er en improvisasjon over en lydfil laget av Kim Ramberghaug.  Sporet er mikset og mastret av Martin Langlie.  Jinan Aljorani bor nå i Trondheim der hun forsøke å gjenoppta sitt kunstneriske arbeid.

 

Martin Langlie,  født 1982, musiker og produsent, bor i Oslo, spiller med Valkyren Allstars, Ida Maria,  Hanne Hukkelberg,  Gåte med flere. Han er aktuell med Martin Langlie solo, 2012 i regi av Ny Musikk Bergen.

 

Kim Ramberghaug, født 1973,fotograf og den ene halvparten av kunstnerduoen LHS som deltok på åpningen av Any Where out of the World del 1. Han er for tiden aktuell med det pågående fotoprosjektet Style and Content der han dokumenterer hip hop miljøet i Trøndelag.  Utstillingen åpner på Rockheim galleri,  Trondheim i november 2012. I 2011 publiserte han fotoboken The Heart is a Lonely Hunter.

 

Åpning:
lørdag 1. september kl 17.00
Søndag 2. september kl. 12.00
Artist talk: Hans Hamid Rasmussen i samtale med kurator Anne-Gro Erikstad

 

LevArt
www.levart.no
Gulbygget
Kirkegt 11, 7600 Levanger
Åpningstider: Man-ons: 14.00-17.00
Lø-sø: 12.00-15.00
ellers etter avtale / +47 45636287