Urfolksperspektiver på land og identitet: filmer fra Turtle Island og Sápmi
1. – 4. mars 2023
Et kortfilmprogram kuratert av Amanda Fayant og Monica Mecsei
Stillbilde fra «The wind whispers there is someone behind the tundra / Biegga savkala duoddara duohken lea soames» (Elle Sofe Sara, 2007)
Onsdag 1.mars: åpning kl 19.00-20.00 (servering av varm suppe og drikke)
Torsdag 2.mars: 12.00-18.00 (siste filmvisning starter kl 17.00)
Fredag 3.mars: 12.00-18.00 (siste filmvisning starter kl 17.00)
Lørdag 4.mars: 12.00- 16.00 (siste filmvisning starter kl 15.00)
Lørdag 4.mars: kl 13.00 (i kafeen)
Kuratorsamtale med Amanda Fayant og Monica Mecsei.
Arrangementet er gratis og åpent for alle!
Kunst og kultur har lenge vært en viktig del av den samiske befolkningen og urfolk over hele verden sin kamp for å synliggjøre egne historier og tradisjoner. De siste 10-15 årene har urfolksfilm hatt en bemerkelsesverdig vekst og fremgang. I forbindelse med Marsimartnan har Monica Mecsei og Amanda Fayant satt sammen et program bestående av seks kortfilmer som belyser ulike sider ved land og identitet. Filmene gir innblikk i viktige spørsmål om hvordan en kan bearbeide og helbrede dype kulturelle sår, og samtidig bære sin identitet med stolthet.
Filmene fra Turtle Island* berører smertefulle hendelser fra kolonihistorien i Canada. Dansefilmen, som er basert på en idé av Lacy Morin-Desjarlais, er en hyllest til barna som døde som en følge av den dårlige behandlingen de fikk ved internatskolen Regina Indian Industrial Schools i Regina, Saskatchewan (1891 -1910), en historie som sjokkerte en hel verden da den ble kjent. Tasha Hubbards korte dokumentar om den siste bisonflokken som overlevde nedslaktingen på 1800-tallet, bruker animasjon og et spesialdesignet lydbilde for å bringe historien til live. First Nations-filmskaper Caroline Monnet tar oss med på en reise fra det fjerne nord til det urbane sør, og fanger samtidig den pågående forhandlingen mellom tradisjon og det å bevege seg inn fremtiden i kortfilmen «Mobilize». Filmene fra Sápmi knytter også på ulike måter fortid og samtid sammen. De viser mangfoldet i samisk kultur, og gir innblikk i tradisjoner som kanskje ikke er så kjente. Elle Sofe Sara er regissør, koreograf og filmskaper. Hennes to filmer viser dypt kroppslige erfaringer fremstilt i en lekende og eksperimentell fortellerstil. Regissør Egil Pedersen har lang fartstid og debuterer i 2023 som manusforfatter på det som blir tidenes første samiske ungdomsspillefilm. «Portretter fra Varangerfjorden» er en vakker og sjarmerende kort dokumentarfilm som skildrer kystsamisk kultur, filosofi og levemåte i dagens Norge.
Monica Mecsei har jobbet på NTNU med samisk film i over ti år. Hun er særlig opptatt av hvordan film skaper historiske og kulturelle møtepunkt som vever fortid og nåtid sammen.
Amanda Fayant er en Cree/Métis/Saulteaux-kunstner, forfatter og foredragsholder med base i Trondheim. Amanda er opprinnelig fra Regina, Saskatchewan, Canada, Treaty 4 land. Amandas kunstpraksis berører spørsmål som identitet, urfolksfeminisme og hvordan konfrontere virkningene av kolonihistorien i Canada.
*Turtle Island er et navn for jorden eller Nord-Amerika, brukt av noen urfolk. Navnet er basert på en skapelseshistorie som er felles for urfolk i Nord-Amerika og er i noen kulturer synonymt med «Nord-Amerika».
Filmprogrammet er støttet av Koro og Norsk kulturfond, og er en del av kunstprosjektet Giltebe!
Giltebe! feirer det offisielle sørsamiske navnet Levangke (Levanger), og markerer samtidig at det er ti år siden Dalvedh* Forskningsstasjon # Levanger med kunstner Sissel M. Bergh og musiker og komponist Frode Fjellheim. (Følg med, mer informasjon kommer!)