Filmvisning: Muségata 2 av Kristin Tårnes

11., 13. og 14. Mai 2023
Kristin Tårnes

Foto: Stillbilde fra Muségata 2, Kristin Tårnes, 2021

 

LevArt inviterer til visning av filmen «Muségata 2» av Kristin Tårnes. Etter filmen blir det samtale med kunstneren ledet av arkitekt og stipendiat i kunstnerisk forskning ved NTNU, Trygve Ohren. Filmen handler om den usikre skjebnen til et historisk bygg i Tromsø sentrum. Kristin Tårnes, som selv er oppvokst i «trehusbyen» Levanger, vil, sammen med Ohren, reflektere over verdien av eldre og historiske bygg, og menneskene og miljøene som tar ansvar for at de overlever. Publikum inviteres til å delta med egne synspunkt og historier. Alle er velkomne!
Torsdag 11.mai 18.00-20.00
Lørdag 13. mai 12.00-15.00
Søndag 14. mai 12.00-15.00

Filmen varer i 30 minutter og starter på nytt hver halvtime.

 

«Muségata 2» er en film fra 2021 av Kristin Tårnes om et historisk bygg i Tromsø med samme navn. Det snart 130 år gamle huset ble bygd i 1894 for Tromsø museum, og stod ferdig til byens 100 års jubileum. I dag huser det kunstneratelierer og Tromsø kunstforening. Kunstneren lar kamera bevege seg gjennom huset og dets historie, og som en flue på veggen møter tilskueren mennesker som har hatt stor betydning for husets overlevelse. I over hundre år har ulike institusjoner og folk flyttet inn og ut. I filmen synliggjøres denne historien gjennom sporene de har etterlatt seg; gjenglemte gjenstander, dokumenter, bilder, utstyr og skilt. Filmen stopper der den starter, i samme scene, og med de samme medvirkende. Dette grepet speiler byggets historie, som er, og har vært, en evig runddans av utskiftninger og ombygginger, trusler om riving eller planer om utbygging.

I forbindelse med filmvisningen har vi invitert arkitekt og stipendiat i kunstnerisk forskning ved institutt for arkitektur og planlegging (NTNU), Trygve Ohren, til å lede en samtale med kunstneren. Ohren er blant annet kjent for RAKE visningsrom ( Trondheim ) som han har drevet sammen med kunstner Charlotte Rostad. Gjennom RAKE har de stått bak en rekke ulike utstillingsposjekter. I 2013 gjennomførte de en større gruppeutstilling i en Jugendgård i Elgestergate i Trondheim. I løpet av utstillingen ble det etablert en aktivistgruppe som klarte å hindre rivningen av Jugendgården. Bygården ble dessverre rammet av brann i fjor sommer, men det jobbes fortsatt med planer for å restaurere gården.
Kristin Tårnes (1985) er billedkunstner og bor og jobber i Tromsø. Tårnes er oppvokst i Levanger og har en master i billedkunst fra Kunstakademiet i Trondheim. Hun jobber hovedsakelig med stedsrelaterte prosjekter og fortellende filmer. Arbeidene hennes har vært vist blant annet på Nordnorsk kunstnersenter, RAM galleri, Kunsthall Stavanger (NO), Havremagasinet (SE), SPRING/BREAK Art Show (US) og Tromsø kunstforening.
Trygve Ohren (f. 1983 Gjemnes) bor og arbeider i Åneby, Hakadal. Han har en master i arkitektur fra NTNU, og er for øyeblikket ansatt som stipendiat i kunstnerisk forskning ved institutt for arkitektur og planlegging (NTNU). Fra 2010 har Ohren samarbeidet tett med kunstner Charlotte Rostad om en rekke ulike prosjekter, blant dem RAKE visningsrom (2011-2019) – et prosjektrom for kunst og arkitektur i Trondheim. I tillegg er Trygve partner i Nøysom arkitekter – mest kjent for et eksperimentelt selvbyggerprosjekt på Svartlamon i Trondheim (2013 – 2017).
Distribusjon ved filmbyrået Jack
Distribusjonen av filmen er støttet av Fond for Lyd og Bilde og Nordnorsk filmsenter.